Пређи на главни садржај

Sekundarna viktimizacija novinara žrtava krivičnih djela


Vladimir Kovačević, novinar BN TV i osnivač portala ‘’Gerila’’, i Mira Kostović, novinarka ELTA TV, su direktne žrtve fizičkih i verbalnih napada, odnosno teških krivičnih djela koja su posljedica njihovog profesionalnog pristupa novinarskom poslu, nepostojanja mehanizama zaštite novinara i generalno loše sigurnosne situacije u Republici Srpskoj


Kriminološki rečeno, nad pomenutim kolegama je u trenutcima napada izvršena primarna viktimizacija, a svako neodgovarajuće reagovanje prema žrtvama od strane predstavnika organa formalne socijalne kontrole kriminaliteta (policija, tužilaštvo, sud…), ali i drugih subjekata koji neposredno ili posredno dolaze u kontakt sa žrtvom krivičnog djela je sekundarna viktimizacija. 

Sekundarna viktimizacija Vladimira Kovačevića

Još u samoj noći kada je izvršeno krivično djelo pokušaja ubistva Vladimira Kovačevića pojavile su se informacije da je uviđaj prekinut, da mjesto zločina nije adekvatno obezbijeđeno itd. Ovo predstavlja sekundarnu viktimizaciju žrtve od strane organa formalne socijalne kontrole (policija, tužilaštvo…). Svaki propust u istrazi, poput neprimjereno postavljenog pitanja žrtvi od strane ovlašćenih službenih lica, neadekvatno prikupljenih ili kontaminiranih dokaza o izvršenju krivičnog djela  sl., predstavlja novi udarac koji možda manje, ali sigurno duže boli od onih u trenutku samog napada.


Dolazak Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, u posjetu Kovačeviću i neprimjeren komentar da novinari o njemu svašta pišu, kao i kasnije neistinito prenošenje detalja posjete na pres konferenciji je takođe sekundarna viktimizacija, odnosno novi udarac za žrtvu. Da ne pominjemo, najblaže rečeno, patološke istupe na društvenom mrežama od strane Rajka Vasića člana glavnog odbora SNSD-a.

Sekundarna viktimizacija Mire Kostović


Nakon što je Nenad Nešić, v.d. direktora ‘’Putevi RS’’, verbalnim prijetnjama ugrozio sigurnost novinarke ELTA TV Mire Kostović, slučaj je prijavljen organima formalne socijalne kontrole (policiji). Međutim, javnosti nije poznato da li je Nešić saslušan kada je ovaj napad u pitanju. Tužilaštvo i MUP RS se nisu oglašavali i nisu okvalifikovali djelo, tako da i u ovom slučaju govorimo o sekundarnoj viktimizaciji od strane  institucija.

Da stvar bude gora, sekundarnu viktimizaciju nad ovom novinarkom vrši i sam učinilac. Kroz medijske nastupe, Nenad Nešić iznosi neistine da kolegicu Kostović nije vidio više od pola godine i optužuje je da izokreće stvari. Naravno, za ove postupke izostaje osuda javnosti.

Novinarska kolegijalnost sprečava tercijarnu viktimizaciju

Iako je Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS, u raspravi sa novinarima spomenula ono zastrašujuće ‘’ALI’’, iako beogradski list ‘’Informer’’ iznosi neistine o kolegi Kovačeviću, iako režimski plaćenik Miroslav Lazanski nastavlja sa etiketiranjem novinara, s obzirom da su kolege novinari dali bezrezervnu podršku Vladimiru i Miri možemo reći da će u ovim slučajevima tercijarna viktimizacija na njihovu sreću izostati.


Da živimo u demokratski uređenoj i sigurnoj društvenoj zajednici novinari Vladimir Kovačević i Mira Kostović ne bi doživjeli da postanu žrtve napada na novinare, ali, pošto to nije tako, preostaje nam da izvršimo javi pritisak na nadležne institucije da se učinioci procesuiraju, jer ako do toga ne dođe svako od nas može proći kao Vladimir i Mira.Piše: Slobodan Golubović*Preuzimanje dozvoljeno uz obavezno navođenje izvora i imena autora

Коментари

Популарни постови са овог блога

Istočno Novo Sarajevo: Dugove FK i KK ''Slavija'' niko ne vraća

Nikola Samouković, vlasnik restorana ''Vuk'' u Istočnom Novom Sarajevu godinama se bori da naplati dugovanja Fudbalskog kluba ''Slavija'' (FK Slavija) i Košarkaškog kluba ''Slavija'' (KK Slavija) nastala tako što su se u njegovom restoranu hranili fudbaleri i košarkaši koji su igrali za ove klubove. Računi klubova su blokirani, osnovan je novi košarkaški klub (OKK Slavija), FK Slavija se finansira preko, takođe novoosnovane, ''Akademije sporta Slavija'', a sudske presude da se Nikoli Samoukoviću isplate dugovanja se ne izvršavaju. Fudbaleri i košarkaši Slavije imali su obezbijeđenu ishranu u restoranu ''Vuk'' u Istočnom Novom Sarajevu. Međutim, ono što čelnici ovih klubova nisu obezbijedili jeste da se ti troškovi plate, pa je vlasnik Nikola Samouković bio prinuđen da to rješava sudskim putem. Okružni privredni sud u Istočnom Sarajevu donio je dvije pravosnažne i izvršne presude u Nikolinu korist,

Zašto “Kriminološki aspekt”?

S obzirom da sam neko ko se bavi kriminologijom kao modernom naukom, te da se trudim da ukazivanju na probleme i rješavanju istih pristupam u granicama struke kroz medijske nastupe, autorske analize i komentare, kao i stručne i naučne radove, javila se potreba da svoj rad dodatno autorizujem i zaštitim tako što ću pokrenuti ovaj blog.  Naravno da postoji i doza lične sujete, odnosno želje da imam svoj prostor u javnosti koji ću lično ograničavati i širiti onoliko koliko smatram da treba, a vodeći se mišlju Emanuela Kanta: “Ograničava me samo moralni zakon u meni i zvjezdano nebo iznad mene”. Iza ovoga ne stoji nikakav interes za ostvarenjem neke materijalne koristi, ni do sada je nisam imao niti tražio što mogu potvrditi svi sa kojima sam sarađivao. Dakle, sve što objavim biće potpuno besplatno, radim to “za svoju dušu” a vjerujem i u javnom interesu.  Što se tiče sadržaja, neće tu biti samo kriminološke teme, već sve ono što smatram da je bitno i što sam sposoban da obrad