Пређи на главни садржај

Sekundarna viktimizacija novinara žrtava krivičnih djela


Vladimir Kovačević, novinar BN TV i osnivač portala ‘’Gerila’’, i Mira Kostović, novinarka ELTA TV, su direktne žrtve fizičkih i verbalnih napada, odnosno teških krivičnih djela koja su posljedica njihovog profesionalnog pristupa novinarskom poslu, nepostojanja mehanizama zaštite novinara i generalno loše sigurnosne situacije u Republici Srpskoj


Kriminološki rečeno, nad pomenutim kolegama je u trenutcima napada izvršena primarna viktimizacija, a svako neodgovarajuće reagovanje prema žrtvama od strane predstavnika organa formalne socijalne kontrole kriminaliteta (policija, tužilaštvo, sud…), ali i drugih subjekata koji neposredno ili posredno dolaze u kontakt sa žrtvom krivičnog djela je sekundarna viktimizacija. 

Sekundarna viktimizacija Vladimira Kovačevića

Još u samoj noći kada je izvršeno krivično djelo pokušaja ubistva Vladimira Kovačevića pojavile su se informacije da je uviđaj prekinut, da mjesto zločina nije adekvatno obezbijeđeno itd. Ovo predstavlja sekundarnu viktimizaciju žrtve od strane organa formalne socijalne kontrole (policija, tužilaštvo…). Svaki propust u istrazi, poput neprimjereno postavljenog pitanja žrtvi od strane ovlašćenih službenih lica, neadekvatno prikupljenih ili kontaminiranih dokaza o izvršenju krivičnog djela  sl., predstavlja novi udarac koji možda manje, ali sigurno duže boli od onih u trenutku samog napada.


Dolazak Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, u posjetu Kovačeviću i neprimjeren komentar da novinari o njemu svašta pišu, kao i kasnije neistinito prenošenje detalja posjete na pres konferenciji je takođe sekundarna viktimizacija, odnosno novi udarac za žrtvu. Da ne pominjemo, najblaže rečeno, patološke istupe na društvenom mrežama od strane Rajka Vasića člana glavnog odbora SNSD-a.

Sekundarna viktimizacija Mire Kostović


Nakon što je Nenad Nešić, v.d. direktora ‘’Putevi RS’’, verbalnim prijetnjama ugrozio sigurnost novinarke ELTA TV Mire Kostović, slučaj je prijavljen organima formalne socijalne kontrole (policiji). Međutim, javnosti nije poznato da li je Nešić saslušan kada je ovaj napad u pitanju. Tužilaštvo i MUP RS se nisu oglašavali i nisu okvalifikovali djelo, tako da i u ovom slučaju govorimo o sekundarnoj viktimizaciji od strane  institucija.

Da stvar bude gora, sekundarnu viktimizaciju nad ovom novinarkom vrši i sam učinilac. Kroz medijske nastupe, Nenad Nešić iznosi neistine da kolegicu Kostović nije vidio više od pola godine i optužuje je da izokreće stvari. Naravno, za ove postupke izostaje osuda javnosti.

Novinarska kolegijalnost sprečava tercijarnu viktimizaciju

Iako je Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS, u raspravi sa novinarima spomenula ono zastrašujuće ‘’ALI’’, iako beogradski list ‘’Informer’’ iznosi neistine o kolegi Kovačeviću, iako režimski plaćenik Miroslav Lazanski nastavlja sa etiketiranjem novinara, s obzirom da su kolege novinari dali bezrezervnu podršku Vladimiru i Miri možemo reći da će u ovim slučajevima tercijarna viktimizacija na njihovu sreću izostati.


Da živimo u demokratski uređenoj i sigurnoj društvenoj zajednici novinari Vladimir Kovačević i Mira Kostović ne bi doživjeli da postanu žrtve napada na novinare, ali, pošto to nije tako, preostaje nam da izvršimo javi pritisak na nadležne institucije da se učinioci procesuiraju, jer ako do toga ne dođe svako od nas može proći kao Vladimir i Mira.Piše: Slobodan Golubović*Preuzimanje dozvoljeno uz obavezno navođenje izvora i imena autora

Коментари

Популарни постови са овог блога

MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV KORUPCIJE: Neznalice, formalisti, politički i lični interesi

Uoči obilje ž avanja 9. decembra - Međunarodnog dana borbe protiv korupcije teško je odabrati temu o kojoj bi se moglo pisati, a da ona već nije iscrpljena. Međutim, naravno da postoji tema koju svi izbjegavaju i koja zasigurno predstavlja jedan od ključnih problema u pomenutoj oblasti, a to su kompetencije i integritet boraca protiv korupcije u instatucijama u BiH na svim nivoima. Na različitim antikorupcijskim konferencijama, sastancima i drugim događajima, ako se fokusirate, analitički i stručno promislite o izjavama značajnog broja govornika, zaključićete da ti ljudi primarno ne poznaju problematiku borbe protiv korupcije. Nakon toga, sljedeći zaključak je da su oni tu samo da zadovolje formu. Na kraju, kada se usmjerite na njihov rad na konkretnim stvarima shvatićete da su iza svega toga politički i lični interesi. Neznalice Kada govorimo o neznanju, mo žemo navesti nekoliko primjera koji to potvrđuju: - ‘’Korupcija je previše široko definisana. Potre

Izbori u BiH (3): Stranački reket za imenovane i zaposlene

Ovdje je riječ o pojavnom obliku izborne korupcije koji, iako finansijski nije previše značajan, s obzirom na posljedice koje izaziva značajno utiče na stanje u društvu i državi, a to je odvajanje ‘’procenta’’ od ličnog dohotka za stranku . Političke stranke su jako netransparentne kada je finansiranje njihovog rada u pitanju, a zakonske odredbe koje regulišu ovu oblast su pune rupa koje omogućavaju zloupotrebe. Stranački prvaci najčešće izbjegavaju pitanja o finansiranju stranaka, a oni koji se odvaže da odgovore uglavnom zbunjeno mrmljaju o članarinama i donacijama što je zanemarljivo s obzirom na količinu sredstava koja se potroše u izbornoj kampanji. Naravno, detalji izvlačenja većeg dijela novca za stranke pojašnjeni su u tekstu Izbori u BiH (2): Namješteni tenderi za izvlačenje novca i predizborne usluge i radovi . ‘’DNS će se finansirati kao i tokom svih prethodnih izbora. Mi imamo izdvajanja po svakom našem zaposlenom. Statutarno je regulisano da je to svaki čovje