Пређи на главни садржај

Izbori u BiH (2): Namješteni tenderi za izvlačenje novca i predizborne usluge i radovi


Poznato je da se kroz javne nabavke u BiH potroši najviše javnog novca. Prema nekim procjenama radi se o oko 4 milijarde maraka godišnje, a značajan dio tog novca se potroši nelegalno putem zloupotreba u javnim nabavkama. Istina, najveći dio javnog novca koji se zloupotrijebi u javnim nabavkama završi u džepovima samih aktera javnih nabavki, ali nije zanemarljiv ni dio koji ide u korist političke stranke kojoj pripadaju zasluge za omogućavanje ovih zloupotreba.


Rukovodioci, odnosno direktori javnih institucija, ustanova i preduzeća postavljeni su na te pozicije od strane političkih stranaka koje učestvuju u vlasti i kao takvi imaju obavezu ispunjavanja stranačkih naloga. Već u samim planovima javnih nabavki u izbornim godinama vidljivo je drastično povećanje budžeta za javne nabavke, a primjetno je da se pojedini tenderi planiraju isključivo u izbornim godinama. 

Prema medijskim navodima, najsvježiji primjer je JP ‘’Putevi Republike Srpske’’ koji su posao vrijedan 4 miliona maraka za asfaltiranje svega 2,4 kilometra seoskog puta dodijelili preduzeću ‘’Mrkonjić putevi’’ čiji je vlasnik Mladen Milanović Kaja. Naravno, ovo nije jedini sumnjivi posao JP ‘’Putevi Republike Srpske’’ čije resurse u svojoj predizbornoj kampanji nemilice koristi direktor Nenad Nešić, inače kadar DNS-a i kandidat za Parlamentarnu skupštinu BiH na predstojećim izborima.

Nenad Nešić, v.d. direktora JP ''Putevi RS''


Predizborne usluge i radovi

Predizborne usluge i radovi u izbornim godinama, naročito na ‘’državnom nivou’’ gdje su trenutno raspoređeni kadrovi Saveza za promjene, SDA,  HDZ-a i SBB-a, oglasi su preplavljeni konkursima za zapošljavanje novih radnika u javnim institucijama i agencijama. Naravno, rezultati svih tih konkursa su unaprijed poznati jer političke stranke već prethodno pomenutim rukovodiocima šalju spiskove aktivista koji trebaju biti zaposleni. Konkursi služe samo da se zadovolji forma, a zaposleni aktivisti su se dužni svojim strankama odužiti određenim brojem glasova na izborima. Naravno, tu su mogućnosti ugovora o povremenim i privremenim poslovima i ugovora na određeno vrijeme, pa se i na taj način u predizborne svrhe zloupotrebljavaju institucije.  

Zloupotrebe zapošljavanja u javnim institucijama, ustanovama i preduzećima na nižim nivoima u predizborne svrhe imaju možda čak i znatno veće razmjere. Kada je u pitanju Republika Srpska, gotovo da nema javne institucije, ustanove i preduzeća koja nema problema sa viškom zaposlenih. Najbolji primjer za to su JP ‘’Željeznice Republike Srpske’’ koje su, zbog izbornog zapošljavanja i stvaranja viška radnika, bile prinuđene da se kreditno zaduže kako bi isplatile dugovanja prema radnicima.Direktori u Elektroprivredi RS i njenim zavisnim preduzećima u pravilu su uspješni kandidati na izborima (Luka Petrović, Ilija Tamindžija, Gordan Mišeljić, Srđan Milović i drugi), jer bez straha od bilo kakve sankcije zloupotrebljavaju svoje položaje i zapošljavaju stranačke aktiviste koji su obavezni da im obezbijede određen broj glasova. Ovaj trend će se nesumljivo nastaviti i na oktobarskim izborima.


Kad su u pitanju predizborni radovi, osim čuvenog predizbornog asfaltiranja, u 2018. godini novi trend su kružni tokovi koje po cijeloj Republici Srpskoj nakon izgradnje otvara prethodno pominjani Nenad Nešić direktor JP ‘’Putevi Republike Srpske’’, ponekad, uz asistenciju premijerke i kandidata za predsjednika RS Željke Cvijanović. Takođe, izborna godina se koristi da se prikaže kako se u Republici Srpskoj (od kreditnih sredstva) grade bolnice, škole, vrtići,… a najbizarniji primjeri su  izgradnje spomenika i njihovo predizborno otkrivanje.

Na kraju treba istaći da su u prethodnim redovima izvučene samo neke crtice zloupotreba javnih nabavki, te predizbornih usluga i radova jer je za ozbiljno istraživanje potrebno znatno više vremena i ljudskih drugih resursa. U narednim danima će biti više riječi o preostalim pojavnim oblicima izborne korupcije pobrojanim u tekstu Izbori u BiH (1): Fenomenologija izborne korupcije.


Piše: Slobodan Golubović*Preuzimanje dozvoljeno uz obavezno navođenje izvora i imena autora

Коментари

Популарни постови са овог блога

Istočno Novo Sarajevo: Dugove FK i KK ''Slavija'' niko ne vraća

Nikola Samouković, vlasnik restorana ''Vuk'' u Istočnom Novom Sarajevu godinama se bori da naplati dugovanja Fudbalskog kluba ''Slavija'' (FK Slavija) i Košarkaškog kluba ''Slavija'' (KK Slavija) nastala tako što su se u njegovom restoranu hranili fudbaleri i košarkaši koji su igrali za ove klubove. Računi klubova su blokirani, osnovan je novi košarkaški klub (OKK Slavija), FK Slavija se finansira preko, takođe novoosnovane, ''Akademije sporta Slavija'', a sudske presude da se Nikoli Samoukoviću isplate dugovanja se ne izvršavaju. Fudbaleri i košarkaši Slavije imali su obezbijeđenu ishranu u restoranu ''Vuk'' u Istočnom Novom Sarajevu. Međutim, ono što čelnici ovih klubova nisu obezbijedili jeste da se ti troškovi plate, pa je vlasnik Nikola Samouković bio prinuđen da to rješava sudskim putem. Okružni privredni sud u Istočnom Sarajevu donio je dvije pravosnažne i izvršne presude u Nikolinu korist,

Zašto “Kriminološki aspekt”?

S obzirom da sam neko ko se bavi kriminologijom kao modernom naukom, te da se trudim da ukazivanju na probleme i rješavanju istih pristupam u granicama struke kroz medijske nastupe, autorske analize i komentare, kao i stručne i naučne radove, javila se potreba da svoj rad dodatno autorizujem i zaštitim tako što ću pokrenuti ovaj blog.  Naravno da postoji i doza lične sujete, odnosno želje da imam svoj prostor u javnosti koji ću lično ograničavati i širiti onoliko koliko smatram da treba, a vodeći se mišlju Emanuela Kanta: “Ograničava me samo moralni zakon u meni i zvjezdano nebo iznad mene”. Iza ovoga ne stoji nikakav interes za ostvarenjem neke materijalne koristi, ni do sada je nisam imao niti tražio što mogu potvrditi svi sa kojima sam sarađivao. Dakle, sve što objavim biće potpuno besplatno, radim to “za svoju dušu” a vjerujem i u javnom interesu.  Što se tiče sadržaja, neće tu biti samo kriminološke teme, već sve ono što smatram da je bitno i što sam sposoban da obrad

Sekundarna viktimizacija novinara žrtava krivičnih djela

Vladimir Kovačević, novinar BN TV i osnivač portala ‘’Gerila’’, i Mira Kostović, novinarka ELTA TV, su direktne žrtve fizičkih i verbalnih napada, odnosno teških krivičnih djela koja su posljedica njihovog profesionalnog pristupa novinarskom poslu, nepostojanja mehanizama zaštite novinara i generalno loše sigurnosne situacije u Republici Srpskoj Kriminološki rečeno, nad pomenutim kolegama je u trenutcima napada izvršena  primarna viktimizacija , a svako neodgovarajuće reagovanje prema žrtvama od strane predstavnika organa formalne socijalne kontrole kriminaliteta (policija, tužilaštvo, sud…), ali i drugih subjekata koji neposredno ili posredno dolaze u kontakt sa žrtvom krivičnog djela je sekundarna viktimizacija.  Sekundarna viktimizacija Vladimira Kovačevića Još u samoj noći kada je izvršeno krivično djelo pokušaja ubistva Vladimira Kovačevića pojavile su se informacije da je uviđaj prekinut, da mjesto zločina nije adekvatno obezbijeđeno itd. Ovo predstavlja sekunda