Пређи на главни садржај

Otpor režimu Milorada Dodika je naša dužnost


Milorad Dodik je krenuo u otvoreni obračun sa građanima koji se suprostavljaju njegovom režimu i posljednjih dana jednočasnovnim blokadama saobraćajnica protestvuju zbog poskupljenja goriva. Dodik je građane nazvao huliganima i zaprijetio da će učiniti svaku vrstu mjere da se protesti onemoguće. 


Do sada su pripadnici MUP-a RS pisali prekršajne naloge učesnicima saobraćajnih blokada, a nakon Dodikove javne komande krenuli su sa privođenjem i fizičkim uklanjanjem. 

Režim, umjesto da pokuša smiriti situaciju tako što će snage usmjeriti na rjesavanje ili makar ublažavanje problema, kreće sa primjenom sile, a to je znak da nema rješenja i da je izgubio kompas pa se kao teško ranjena zvijer dezorjentisano bori sa okolinom i tako pravi još veću štetu. 

Slični primjeri iz svijeta u kojima je građanski bunt odnio pobjedu

Istina, mnogi protesti i bune u prošlosti su gušeni silom autoritativnih režima, a samo mudri i demokratski državnici nalazili su načina da probleme rjesavaju mirnim putem. S obzirom da je protest vozača u Republici Srpskoj samo kap u moru nezadovoljstva građana koje je kulminiralo pokušajem zatašavanja svirepog ubistva Davida Dragičevića, u nastavku slijede dva slična primjera u kojima je građanski bunt pobijedio,  a to su sistemska korupcija u Hong Kongu 70-ih godina XX vijeka i slučaj ‘’Doutroux’’ u Belgiji. 

U Hong Kongu početkom 70-ih godina 20. vijeka nije postojala usluga koju nije bilo moguće kupiti, a niti javni službenik koji nije imao svoju cijenu. Budući da je od svih javnih službi u Hong Kongu korupcija bila najrasprostranjenija u policiji, cijena pozornika je bila 50$, narednika 150$, inspektora 500$, glavnih inspektora 1000$, načelnika policijskih okruga 3000$ i viših načelnika 5000$, nezadovoljstvo javnosti je kulminiralo. Tako je pod pritiskom javnosti 1971. godine donesen Zakon o sprečavanju podmićivanja kojim je predviđena inkriminacija tzv. ''neobjašnjivog bogaćenja'' sa teretom dokazivanja na službeniku za čiju imovinu se sumnja da je pribavljena korupcijom. Već 1973. godine Peter Godber, načelnik Odjeljenja za suzbijanje korupcije u hongkoškoj policiji, dobija ultimatum da sastavi izvještaj o svom neobjašnjivom bogaćenju, međutim, on koristeći svoje ''veze'' emigrira u London, na šta je do tada tolerantna javnost reagovala izlaskom na ulice, zahtijevanjem njegovog izručenja i rješavanjem tzv. ''sindikalne korupcije''. U toj bezizlaznoj situaciji, guverner Hong Konga imenuje sir Alistera Blera za šefa istrage Godberovog bjekstva i uopšte rješavanja korupcije u policijskim službama Hong Konga. Sve ovo dovodi do ukidanja policijskog Odjela za suzbijanje korupcije, a osnovana je Nezavisna komisija protiv korupcije (ICAC).

Građani Hong Konga su se demokratskim sredstvima uspjeli izboriti da vlast radi u njihovom interesu, a ne u interesu pojedinaca koji su na vlasti, pa i danas zbog bilo kakvog problema (cijena vode, struje, školarine...) izađu na ulice i ne posustaju dok se on ne riješi. Takav pristup doveo je Hong Kong na poziciju svjetskog lidera u borbi protiv korupcije i omogućio značajan privredni rast.

U Belgiji je poznat slučaj ''Doutroux'' koji je uzbunio javnost, kako u zemlji tako i u okruženju. Riječ je o supružnicima Doutroux koji su otimali mlade djevojke, silovali ih, radili teške krađe i brojne druge protivzakonite radnje. Sve je to trajalo godinama i stalno su sve činjenice ukazivale na njih, ali uvijek se našao neko unutar policije da istragu skrene u potpuno drugom smjeru. Na kraju, pod pritiskom javnosti dolazi do opsežne istrage koja je rezultirala hapšenjem 12 visokih policijskih zvaničnika koji su svoje usluge Doutroux-ovima naplaćivali i na taj način ostvarivali protivpravnu korist.

Navedeni primjeri govore da režim Milorad Dodika, ukoliko nastavi sprovoditi nasilje prema građanima ponašajući se kao medvjed u staklenom zvonu, može izazvati samo još veći bunt jer prema Tomasu Džefersonu: “Kada nepravda postane zakon, otpor postaje dužnost!”.


Piše: Slobodan Golubović*Za preuzimanje sadržaja potrebna je dozvola autora


Коментари

Популарни постови са овог блога

Istočno Novo Sarajevo: Dugove FK i KK ''Slavija'' niko ne vraća

Nikola Samouković, vlasnik restorana ''Vuk'' u Istočnom Novom Sarajevu godinama se bori da naplati dugovanja Fudbalskog kluba ''Slavija'' (FK Slavija) i Košarkaškog kluba ''Slavija'' (KK Slavija) nastala tako što su se u njegovom restoranu hranili fudbaleri i košarkaši koji su igrali za ove klubove. Računi klubova su blokirani, osnovan je novi košarkaški klub (OKK Slavija), FK Slavija se finansira preko, takođe novoosnovane, ''Akademije sporta Slavija'', a sudske presude da se Nikoli Samoukoviću isplate dugovanja se ne izvršavaju. Fudbaleri i košarkaši Slavije imali su obezbijeđenu ishranu u restoranu ''Vuk'' u Istočnom Novom Sarajevu. Međutim, ono što čelnici ovih klubova nisu obezbijedili jeste da se ti troškovi plate, pa je vlasnik Nikola Samouković bio prinuđen da to rješava sudskim putem. Okružni privredni sud u Istočnom Sarajevu donio je dvije pravosnažne i izvršne presude u Nikolinu korist,

Zašto “Kriminološki aspekt”?

S obzirom da sam neko ko se bavi kriminologijom kao modernom naukom, te da se trudim da ukazivanju na probleme i rješavanju istih pristupam u granicama struke kroz medijske nastupe, autorske analize i komentare, kao i stručne i naučne radove, javila se potreba da svoj rad dodatno autorizujem i zaštitim tako što ću pokrenuti ovaj blog.  Naravno da postoji i doza lične sujete, odnosno želje da imam svoj prostor u javnosti koji ću lično ograničavati i širiti onoliko koliko smatram da treba, a vodeći se mišlju Emanuela Kanta: “Ograničava me samo moralni zakon u meni i zvjezdano nebo iznad mene”. Iza ovoga ne stoji nikakav interes za ostvarenjem neke materijalne koristi, ni do sada je nisam imao niti tražio što mogu potvrditi svi sa kojima sam sarađivao. Dakle, sve što objavim biće potpuno besplatno, radim to “za svoju dušu” a vjerujem i u javnom interesu.  Što se tiče sadržaja, neće tu biti samo kriminološke teme, već sve ono što smatram da je bitno i što sam sposoban da obrad

Sekundarna viktimizacija novinara žrtava krivičnih djela

Vladimir Kovačević, novinar BN TV i osnivač portala ‘’Gerila’’, i Mira Kostović, novinarka ELTA TV, su direktne žrtve fizičkih i verbalnih napada, odnosno teških krivičnih djela koja su posljedica njihovog profesionalnog pristupa novinarskom poslu, nepostojanja mehanizama zaštite novinara i generalno loše sigurnosne situacije u Republici Srpskoj Kriminološki rečeno, nad pomenutim kolegama je u trenutcima napada izvršena  primarna viktimizacija , a svako neodgovarajuće reagovanje prema žrtvama od strane predstavnika organa formalne socijalne kontrole kriminaliteta (policija, tužilaštvo, sud…), ali i drugih subjekata koji neposredno ili posredno dolaze u kontakt sa žrtvom krivičnog djela je sekundarna viktimizacija.  Sekundarna viktimizacija Vladimira Kovačevića Još u samoj noći kada je izvršeno krivično djelo pokušaja ubistva Vladimira Kovačevića pojavile su se informacije da je uviđaj prekinut, da mjesto zločina nije adekvatno obezbijeđeno itd. Ovo predstavlja sekunda