Пређи на главни садржај

Republika Srpska nema stručnjaka u oblasti bezbjednosti?!


Na mukama su urednici i novinari medija koji žele koliko-toliko objektivno prikazati stanje bezbjednosti u Republici Srpskoj. Pronalaženje sagovornika i na istraživanjima zasnovanih činjenica u oblasti bezbjednosti je pravi “rudarski posao”, a ključni razlog za to jeste nepostojanje akademske institucije koja bi proizvodila kvalitetne kadrove osposobljene da prate, analiziraju i kreiraju društvenu zbilju vezanu za predmetnu oblast. 

Prethodna konstatacija vjerovatno će probuditi sujetu kod predstavnika Fakulteta bezbjednosnih nauka u Univerziteta u Banjaluci, Fakulteta za bezbjednost i zaštitu Nezavisnog univerziteta Banjaluka, a vjerovatno i Visoke škole za uslužni biznis iz Sokoca jer su te visokoškolske ustanove u javnosti predstavljene kao rasadnici kadrova u oblasti bezbjednosti. Međutim, produkti akademskog rada njihovih kadrova u javnosti skoro da nisu vidljivi. Naučno-istraživački rad u ovoj oblasti na području Republike Srpske ne postoji! 

Kadrovi su “ušuškani” u uniforme ili u fotelje, a nerijetko i ućutkani od strane onih koji “vedre i oblače” u bezbjednosnom sektoru Republike Srpske. Ako li se neko i odvaži da uradi ili kaže nešto bez odobrenja slijedi mu suspenzija ili otkaz, zavisno od toga koliko je ugrozio uspostavljeni sistem. 

Postoji naravno i nemali broj onih koji ne posjeduju apsolutno nikakve kompentencije za obavljanje složenih bezbjednosnih zadataka. Na pozicije su došli po preporuci politike, koruptivnim radnjama, ucjenama... Manje-više isto kao što su se i školovali – više okolo fakulteta nego na fakultetu. 

Takođe, tu su i oni koji su duboko ogrezli u kriminalu. O njima će biti više riječi u narednim danima. 

Kao rezultat svega prethodno navedenog imamo to da su ključni “stručnjaci za bezbjednost” koji se eksponiraju u javnosti Republike Srpske (primarno preko RTRS-a i SRNA-e): Predrag Ćeranić, Dževad Galijašević i, po potrebi,  Nikola Špirić, Staša Košarac i udruženje “(ne)Čast otadžbine”.

Da stvar bude gora, Predrag Ćeranić je v.d. dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci sa veoma sumnjivom akademskom karijerom i načinom akademskog napredovanja. Dževad Galijašević samozvani “stručnjak” za terorizam i/ili bezbjednost, kako mu kada odgovara, uvijek je tu za komentar o zavjerama protiv Milorada Dodika, a samim tim i protiv Republike Srpske, dok Špirić i Košarac po potrebi izlaze sa informacijama o tajnim lokacijama na kojima se vrše obuke zavjerenika sa različitim značkama. Povremeno se oglase i metuzalemi iz beogradskog udruženja “(ne)Čast otadžbine”, zvanično kao branioci interesa Republike Srpske, a “ispod žita” u cilju ostvarivanja ličnih interesa. 

Da bi javnost bila upoznata sa preciznim podacima o stanju bezbjednosti u Republici Srpskoj potrebno je kontinuirano raditi istraživanja, a za rad na istraživanjima potrebni su stručni i nezavisni kadrovi. Da bi imali stručne i nezavisne kadrove moramo napraviti temeljnu reformu obrazovnog i bezbjednosnog sistema, a za pomenute reforme, osim promjene vlasti, potrebna je i promjena svijesti. 

Da li će se i kada to dogoditi? 
– Od nas zavisi.


Piše: Slobodan GolubovićZa preuzimanje sadržaja potrebna je dozvola autora

Коментари

  1. Ko si bre ti golube: jesi li golub gaćan? O čemu ti pišeš?
    Vi ste bolesna brukanovićeva kopilad (ili vukanovićeva) i ti i taj retardirani sikimić: vi pišete o bezbjednosti iz mektićevog prkna. Pa kako djeco draga izgledaju te naše bezbjednosne prilike ako se posmatraju iz mektićevog prkna: Baš tako kako pišete.
    Lijepo bi bilo da ponekad još napišete nešto o vanzemaljskom životu, navodnim usjeklinama na Marsu, neutronskim eksplozijama na Jupiteru, ulozi Venere u kreiranju orbitalne pozicije saturna... toliko je tih teme za takvu nepismenu kopilad i idiotskuz marvu da sa nestrpljenjem očekujemo vaše objave iz mektićevog prkna. Samo naprijed

    ОдговориИзбриши
  2. Tebe očito žulja to što pominjem "(ne)Čast Otadžbine ", ali ti ne mogu pomoći. Možeš nastaviti da vrijeđaš, svakako nemaš drugih argumenata.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Istočno Novo Sarajevo: Dugove FK i KK ''Slavija'' niko ne vraća

Nikola Samouković, vlasnik restorana ''Vuk'' u Istočnom Novom Sarajevu godinama se bori da naplati dugovanja Fudbalskog kluba ''Slavija'' (FK Slavija) i Košarkaškog kluba ''Slavija'' (KK Slavija) nastala tako što su se u njegovom restoranu hranili fudbaleri i košarkaši koji su igrali za ove klubove. Računi klubova su blokirani, osnovan je novi košarkaški klub (OKK Slavija), FK Slavija se finansira preko, takođe novoosnovane, ''Akademije sporta Slavija'', a sudske presude da se Nikoli Samoukoviću isplate dugovanja se ne izvršavaju. Fudbaleri i košarkaši Slavije imali su obezbijeđenu ishranu u restoranu ''Vuk'' u Istočnom Novom Sarajevu. Međutim, ono što čelnici ovih klubova nisu obezbijedili jeste da se ti troškovi plate, pa je vlasnik Nikola Samouković bio prinuđen da to rješava sudskim putem. Okružni privredni sud u Istočnom Sarajevu donio je dvije pravosnažne i izvršne presude u Nikolinu korist,

MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV KORUPCIJE: Neznalice, formalisti, politički i lični interesi

Uoči obilje ž avanja 9. decembra - Međunarodnog dana borbe protiv korupcije teško je odabrati temu o kojoj bi se moglo pisati, a da ona već nije iscrpljena. Međutim, naravno da postoji tema koju svi izbjegavaju i koja zasigurno predstavlja jedan od ključnih problema u pomenutoj oblasti, a to su kompetencije i integritet boraca protiv korupcije u instatucijama u BiH na svim nivoima. Na različitim antikorupcijskim konferencijama, sastancima i drugim događajima, ako se fokusirate, analitički i stručno promislite o izjavama značajnog broja govornika, zaključićete da ti ljudi primarno ne poznaju problematiku borbe protiv korupcije. Nakon toga, sljedeći zaključak je da su oni tu samo da zadovolje formu. Na kraju, kada se usmjerite na njihov rad na konkretnim stvarima shvatićete da su iza svega toga politički i lični interesi. Neznalice Kada govorimo o neznanju, mo žemo navesti nekoliko primjera koji to potvrđuju: - ‘’Korupcija je previše široko definisana. Potre

Sekundarna viktimizacija novinara žrtava krivičnih djela

Vladimir Kovačević, novinar BN TV i osnivač portala ‘’Gerila’’, i Mira Kostović, novinarka ELTA TV, su direktne žrtve fizičkih i verbalnih napada, odnosno teških krivičnih djela koja su posljedica njihovog profesionalnog pristupa novinarskom poslu, nepostojanja mehanizama zaštite novinara i generalno loše sigurnosne situacije u Republici Srpskoj Kriminološki rečeno, nad pomenutim kolegama je u trenutcima napada izvršena  primarna viktimizacija , a svako neodgovarajuće reagovanje prema žrtvama od strane predstavnika organa formalne socijalne kontrole kriminaliteta (policija, tužilaštvo, sud…), ali i drugih subjekata koji neposredno ili posredno dolaze u kontakt sa žrtvom krivičnog djela je sekundarna viktimizacija.  Sekundarna viktimizacija Vladimira Kovačevića Još u samoj noći kada je izvršeno krivično djelo pokušaja ubistva Vladimira Kovačevića pojavile su se informacije da je uviđaj prekinut, da mjesto zločina nije adekvatno obezbijeđeno itd. Ovo predstavlja sekunda