Пређи на главни садржај

Akcija "Arsenal": Loše izrežirana predstava MUP-a RS


Opšte je poznata činjenica da je vlast u Republici Srpskoj usavršila sve tehnike propagande i da putem medija koje kontroliše skoro pa savršeno manipuliše javnošću. Međutim, nakon slučaja “Ubistvo Davida Dragičevića” svaki pokušaj okretanja činjeničnog stanja u korist vlasti biva osuđen na propast. To se desilo i sa velikom policijskom akcijom “Arsenal” koju su realizovali pripadnici MUP-a RS, a za koju se na kraju ispostavilo da je klasična kamuflaža trgovine narkoricima na području Banjaluke i Republike Srpske. 

Ako su do sada djelovale nestvarno priče o tome kako u policijske ruke “padaju” samo sitni dileri i šverceri, akcija “Arsenal” ih je potvrdila. Sudeći prema informacijama koje su dostupne javnosti u ovoj “velikoj” akciji MUP-a RS zaplijenjeno je:
27 grama kokaina; 
78 grama spida; 
5 grama heroina; 
61 gram marihuane. 

Dakle, ukupno 171 gram različitih opojnih druga. Ne treba biti neki veliki poznavalac ove materije da se zaključi da ova količina droge može stati u malo dublji džep od pantalona, a ako se podijeli na pola onda se ne može ni primijetiti da u džepovima nešto ima. 

Naravno da svaku akciju na suzbijanju zloupotrebe opojnih droga treba pozdraviti, ali pravljenje velike priče od zapljenje ovako zanemarljive količine narkotika predstavlja vrijeđanje inteligencije. 

Neke normalne države i neke normalne policijske agencije ovakve akcije rutinski realizuju na dnevnom nivou, odnosno, praktično objašnjeno, izvrše pretres poznatih uličnih dilera. 

Zašto poznatih? – Zato što se analizom medijskih izvještaja o ranije sprovedenim akcijama vrlo lako može utvrditi da je najmanje jedna osoba koja koja je predmet akcije “Arsenal” i ranije privođena zbog zloupotrebe opojnih droga i izvršenja drugih krivičnih djela. 
Kao vođa kriminalne grupe koja je operativno tretirana u akciji “Arsenal” označen je Igor Zarić, momak moji ima samo 22 godine. Njegove godine i prethodno navedeni medijski izvještaji o ranije počinjenim krivičnim djelima jasno govore da je riječ o sitnom uličnom dileru i da je nemoguće da on vodi bilo kakvu organizovani kriminalnu grupu. 

Treba navesti i to da su braća Igor i Zvjezdan Arsenić nakon puštanja na slobodu izašli u javnost i porekli bilo kakvu umiješanost u trgovinu narkoticima. Da li su umiješani ili ne, to bi trebale utvrditi nadležne institucije, ali svakako da je ovo još jedan reper za to da je ova akcija samo jedan u nizu propagandnih trikova MUP-a RS. 

Transport > Kontrola domaćeg tržišta > Ulična prodaja

Ulična prodaja je samo mala karika u lancu zloupotrebe opojnih droga. Ključni elementi su transport i kontrola domaćeg tržišta, a niti jedno niti drugo ne može funkcionisati bez podrške pojedinaca koji su involvirani u institucije. 

Bosna i Hercegovina, a samim tim i Republika Srpska se nalazi na Centralnoj “Balkanskoj ruti” krijumčarenja droge. Procjene su da preko 95% droge koja prođe ovom rutom završi na tržištu Zapadne Evrope, a manje od 5% ostaje na domaćem tržištu što je opet značajna količina. Prosto je nevjerovatno da u skorije vrijeme nije bilo zapljene većih količina droge na pomenutoj kriumčarskoj ruti. Sve akcije se svode na hapšenje sitnih uličnih dilera koji su lako dostupni policiji kada treba napraviti predstavu za javnost ili popraviti statistiku. Transport i kontrola domaćeg tržišta narkotika ostaju nedodirljivi, a zbog čega je to tako neka svako izvede zaključak za sebe. 

Na kraju treba ponovo istaći da svaku akciju na suzbijanju zloupotrebe opojnih droga treba pozdraviti, ali se one ne smiju iskorištavati za stvaranje slike u javnosti o tome kako policijski sistem idealno funskcioniše. 

Što se tiče policijske akcije “Arsenal”, na osnovu dostupnih informacija, može se konstatovati da je riječ o neuspješnom pokušaju skretanja pažnje javnosti sa slučaja “Ubistvo Davida Dragičevića”.


Piše: Slobodan Golubović*Za preuzimanje sadržaja potrebna je dozvola autora

Коментари

Популарни постови са овог блога

Istočno Novo Sarajevo: Dugove FK i KK ''Slavija'' niko ne vraća

Nikola Samouković, vlasnik restorana ''Vuk'' u Istočnom Novom Sarajevu godinama se bori da naplati dugovanja Fudbalskog kluba ''Slavija'' (FK Slavija) i Košarkaškog kluba ''Slavija'' (KK Slavija) nastala tako što su se u njegovom restoranu hranili fudbaleri i košarkaši koji su igrali za ove klubove. Računi klubova su blokirani, osnovan je novi košarkaški klub (OKK Slavija), FK Slavija se finansira preko, takođe novoosnovane, ''Akademije sporta Slavija'', a sudske presude da se Nikoli Samoukoviću isplate dugovanja se ne izvršavaju. Fudbaleri i košarkaši Slavije imali su obezbijeđenu ishranu u restoranu ''Vuk'' u Istočnom Novom Sarajevu. Međutim, ono što čelnici ovih klubova nisu obezbijedili jeste da se ti troškovi plate, pa je vlasnik Nikola Samouković bio prinuđen da to rješava sudskim putem. Okružni privredni sud u Istočnom Sarajevu donio je dvije pravosnažne i izvršne presude u Nikolinu korist,

MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV KORUPCIJE: Neznalice, formalisti, politički i lični interesi

Uoči obilje ž avanja 9. decembra - Međunarodnog dana borbe protiv korupcije teško je odabrati temu o kojoj bi se moglo pisati, a da ona već nije iscrpljena. Međutim, naravno da postoji tema koju svi izbjegavaju i koja zasigurno predstavlja jedan od ključnih problema u pomenutoj oblasti, a to su kompetencije i integritet boraca protiv korupcije u instatucijama u BiH na svim nivoima. Na različitim antikorupcijskim konferencijama, sastancima i drugim događajima, ako se fokusirate, analitički i stručno promislite o izjavama značajnog broja govornika, zaključićete da ti ljudi primarno ne poznaju problematiku borbe protiv korupcije. Nakon toga, sljedeći zaključak je da su oni tu samo da zadovolje formu. Na kraju, kada se usmjerite na njihov rad na konkretnim stvarima shvatićete da su iza svega toga politički i lični interesi. Neznalice Kada govorimo o neznanju, mo žemo navesti nekoliko primjera koji to potvrđuju: - ‘’Korupcija je previše široko definisana. Potre

Sekundarna viktimizacija novinara žrtava krivičnih djela

Vladimir Kovačević, novinar BN TV i osnivač portala ‘’Gerila’’, i Mira Kostović, novinarka ELTA TV, su direktne žrtve fizičkih i verbalnih napada, odnosno teških krivičnih djela koja su posljedica njihovog profesionalnog pristupa novinarskom poslu, nepostojanja mehanizama zaštite novinara i generalno loše sigurnosne situacije u Republici Srpskoj Kriminološki rečeno, nad pomenutim kolegama je u trenutcima napada izvršena  primarna viktimizacija , a svako neodgovarajuće reagovanje prema žrtvama od strane predstavnika organa formalne socijalne kontrole kriminaliteta (policija, tužilaštvo, sud…), ali i drugih subjekata koji neposredno ili posredno dolaze u kontakt sa žrtvom krivičnog djela je sekundarna viktimizacija.  Sekundarna viktimizacija Vladimira Kovačevića Još u samoj noći kada je izvršeno krivično djelo pokušaja ubistva Vladimira Kovačevića pojavile su se informacije da je uviđaj prekinut, da mjesto zločina nije adekvatno obezbijeđeno itd. Ovo predstavlja sekunda